Besök på Uppsala Beer & Whisky Festival

I helgen hölls Uppsala Beer & Whisky Festival. Jag var där med sambon, sambons bror, och sambons far. Vi är samtliga sen tidigare intresserade av god öl så detta var ett toppenevent att åka på.

Vi tog oss dit direkt när de öppnade på lördagen och det var tydligt att det skulle bli mycket folk för det var kö redan då. Eventet hölls på Fyrishov och var uppdelat på två stora salar och en uteplats där ett gäng food trucks höll till. Det var en mängd olika bryggerier på plats vilket var väldigt kul. I början när det inte var fullt så mycket folk fick man gott om möjlighet att prata med de flesta bryggerierna samtidigt som man testade någon av de ölsorter som de hade med sig.

Vi höll oss nästan uteslutande till den nedre våningen som innehöll främst de mindre bryggerierna, utställarna där var mycket mer personliga och hade mer unika drycker att bjuda på.

Jag hittade två klara favoriter som kommer att beställas omgående (det ena går ännu inte att beställa via Systembolaget).

Den första favoriten var Suttungs Mjöd. En mjöd från Suttungsbryggeri utanför Uppsala som smakmässigt är en perfekt fruktig dryck att ha en varm sommardag. Denna finns inte att beställa hos systembolaget än men ska komma in någon gång i år. http://suttungsbryggeri.se/ för mer info.

Den andra favoriten var Timoty Taylor’s Landlord som är en gammal klassisk Pale Ale från Storbrittanien. Det skapades på 50-talet och blevt stort i Storbrittanien under 70-talet. Den har vunnit en mängd priser och var solkart en av de godaste dryckerna jag drack på festivalen. http://www.timothytaylor.co.uk/beer/landlord/ för mer info.

Timothy Taylor's Landlord
Timothy Taylor’s Landlord

Några andra öl värda att nämna som var nya för mig var två honungsöl från Hiver Beers. De hette The Honey Beer och The Honey Ale, och var förvånansvärt goda drycker. http://www.hiverbeers.com/the-honey-beers/ för mer info.

Hiver The Honey Beer
Hiver The Honey Beer
Hiver The Honey Ale
Hiver The Honey Ale

Oceanbryggeriet hade en kul beskrivning av vad IPA, India Pale Ale är:

"Vad en India Pale Ale egentligen är idag är lika konfuderande som att få klarhet i vad fotbollens diamantformation egentligen betyder."
“Vad en Inda Pale Ale egentligen är idag är lika konfuderande som att få klarhet i vad fotbollens diamantformation egentligen betyder.”

Ursprungligen var IPA en form av Pale Ale som man tillsatte extra humle och extra malt i så att det skulle klara längre resor från t ex Storbrittanien till Indien, ergo India Pale Ale. Idag finns det en massa olika varianter.

Utöver de snygga glasen man fick behålla så blev det även lite småköp i form av korv, ost och diverse saker som t ex:

Keps från Brew Dog, och coasters från Poppels och schlappeseppel
Keps från Brew Dog, och coasters från Poppels och schlappeseppel

Jag kan varmt rekommendera ölintresserade personer att åka på eventet nästa år. Se bara till att komma dit tidigt då det blev väldigt mycket folk senare på dagen. Man får också en bättre upplevelse genom att gå runt och snacka med alla mikrobryggerier istället för delen med alla mainstreamleverantörer.