Dags att göra något annat en stund

Jag gick med i Piratpartiet den 23 december 2008, det är ett av de bästa valen jag har gjort. Jag kommer inte att lämna partiet, detta är inte ett sådant inlägg.

Efter att ha haft förmånen att arbeta heltid för Ung Pirat under tre års tid blev det i våras dags för att göra något annat. Innan åren som förbundssekreterare pluggade jag vid Karlstad universitet och hade samtidigt ett par förtroendeuppdrag i både Ung Pirat och Piratpartiet, med andra ord, jag la majoriteten av min tid på piratrörelsen.

Nu är jag återigen student, denna gång vid Uppsala Universitet, och så här ser mina åtaganden ut just nu:

  • Student, Systemvetenskap på heltid plus extrakurser
  • Jobb på 30% via Academic Work
  • Ledamot, partistyrelsen, Piratpartiet
  • Ordförande, Ung Pirat eSport
  • Sekreterare, Piratpartiet Uppsala
  • Ledamot, Ung Pirat Östra Distriktet
  • Revisor för tio föreningar i Ung Pirat och Piratpartiet
  • IT-ansvarig, Ung Pirat (Har informerat om att jag önskar bli ersatt innan årsskiftet)
  • Ansvarig för Medlemsservice, Mailgruppen, Crowdfunding och lokala föreningar i Piratpartiet

Detta är tillräckligt med uppdrag för att konstant ha dåligt samvete över att något någonstans borde fixas. Samtidigt är det förstås ett givande och kul arbete, annars hade det aldrig varit möjligt att hantera.

Min plan är att innan nästa valperiod hinna ta en kandidatexamen och dra i lite roliga projekt som inte är piratrelaterade. Utöver det tänkte jag för första gången på nästan fem år få en del lediga helger. Jag vill också ge Piratstudenterna i Uppsala en chans, de riskerar att avregistreras och läggas ner om de inte får till ett årsmöte och får lite aktivitet i år. Om det går att få igång dem så finns det en bra chans att ställa upp i kårvalet till våren. Jag skulle gärna blogga lite mer frekvent, mitt senaste inlägg är en statusrapport om vad som händer i Piratpartiet, skrivet på min födelsedag.

Detta är förstås lite svårt att kombinera med de tidigare nämnda uppdragen. Jag kommer därmed avgå från de uppdrag som är möjliga och låta resterande löpa ut i början av nästa år. Vi behöver alla göra något annat ibland för att inte riskera att bränna ut oss på det vi tycker om att göra mest. Här är min tidsplan för respektive uppdrag:

Ledamot, partistyrelsen, Piratpartiet

Mitt mandat är treårigt och jag har snart genomfört ett år som aktiv ledamot. Jag kommer inte att sitta som någon passiv ledamot i styrelsen eller vara till last för styrelsen genom att vara konstant frånvarande. Jag kommer att istället avgå från mitt uppdrag. Det är ett viktigt uppdrag och det gäller att man är drivande om man ska göra uppdraget rättvisa. En av de viktigaste sakerna jag ville få igenom när jag satte mig i partistyrelsen var att Piratpartiet skulle börja medlemsvälja sina partiledare. Det ligger nu en mängd propositioner till höstmötet som hanterar bland annat detta. Jag har både suttit med i gruppen som arbetade fram förslaget och varit drivande i styrelsen för stadgerevisionen.

Ordförande, Ung Pirat eSport

Jag har haft förmånen att sitta som ordförande för UP eSport sen slutet av 2011. Med våra spelkvällar har föreningen var den mest aktiva föreningen inom Ung Pirat. Efter ett långt sommaruppehåll kommer spelkvällarna att återuppta. Det finns gott om drivna aktiva medlemmar i föreningen, att hitta en ny ordförande kommer därmed inte vara något problem. Jag kommer att kalla till ett extra årsmöte för att hantera punkten om fyllnadsval av ordförande och jag kommer självklart fortsätta stötta föreningen och vara en aktiv medlem.

Sekreterare, Piratpartiet Uppsala

Jag har varit engagerad i PP Uppsala på olika sätt sen jag var med och startade upp föreningen. Nu senast som medlemsvald sekreterare i föreningen. Jag kommer att avgå från rollen ifråga.

Ledamot, Ung Pirat Östra Distriktet

Jag blev invald i distriktsstyrelsen tidigare i år och kommer att avgå från min roll som ledamot.

Revisor för tio föreningar i Ung Pirat och Piratpartiet

Jag kommer att fullfölja mina revisorsuppdrag men kommer inte att ställa upp till omval.

IT-ansvarig, Ung Pirat

Jag har suttit som IT-ansvarig för Ung Pirat sen våren 2011. Jag har flaggat om att bli ersatt redan tidigare under året och förbundsstyrelsen letar efter någon ny som ska tillträda innan årsskiftet.

Ansvarig för Medlemsservice, Mailgruppen, Crowdfunding och lokala föreningar i Piratpartiet

Administrativt arbete kanske inte är det roligaste för många, men det är ett viktigt arbete för att få partiet att gå runt. Majoriteten av gångerna någon är i kontakt med en är för att något är trasigt eller krånglar. Jag uppmanar fler till att engagera sig i någon av de administrativa grupperna. Här kan man t ex se antalet ärenden mailgruppen hanterat sen start och för 2014. Jag kommer att lämna respektive uppdrag under året så fort det hittats ersättare som jag kan genomföra överlämningar till.

Slutligen

Jag lämnar inte piratrörelsen, jag kan dock inte längre leva hela mitt liv med endast fokus på piratsaker. Det är viktigt att hitta en balans om man planerar att syssla med något långsiktigt.