Spaden och verktygslådan

Jag spelar en hel del. Det är för mig ett väldigt effektivt sätt att rensa huvudet och kunna fokusera på annat. Något jag spelar relativt ofta är Minecraft. Detta spel känner de flesta till men grundläggande handlar det om total frihet att skapa vad man vill. För att kunna skapa det man vill behöver man samla in resurser. Därför finns det redskap i spelet, ett av dessa redskap är spaden.

Ska man gräva fram något så är det självklart att det behövs en spade. Utöver det finns det olika typer av spadar, alla har olika hållbarhet och effektivitet. Från träspade till diamantspade.

shovel

Att gräva jord i Minecraft utan en spade tar 0.75 sekunder, har man en träspade tar det 0.4 sekunder och har man en diamantspade tar det 0.1 sekunder. Det är väldigt enkelt att se att det går snabbare att gräva jord med ett redskap jämfört att gräva utan, likadant som att det är väldigt enkelt att se att det går snabbare att gräva med en bra diamantspade jämfört med en träspade.

Piratrörelsen har en sak som sitter i ryggmärgen på de flesta så fort något ska skapas. Det är reflexen att skapa en padda. Det är ett av de vanligaste redskapen i piraternas verktygslåda. Paddorna har tjänat rörelsen väl, helt klart. Det är vår träspade, de är enkla att skapa och överges så fort de avtjänat sitt syfte.

piratepad2

Ett misstag en del gör i Minecraft är att när man behöver en spade så skapar man en träspade lite snabbt och dumpar den sedan för att sedan när det behövs en spade igen, återigen skapa en ny.

Ett mer effektivt sätt är att skapa en lite mer hållbar spade som dessutom fungerar lite snabbare. Nästa steg upp från träspaden är en stenspade. Utöver att fördubbla hastigheten för bearbetning av jord från 0.4 sekunder till 0.2 sekunder per jordblock ökar även hållbarheten, från 60 block till 132 block.

Motsvarigheten för detta i piratrörelsen är teampaddor via piratenpad.de (det finns planer att migrera piratepad.net till en nyare version likt den piratenpad.de kör på, men det är ett monsterarbete att röra den databasen som är i storleksordningen större än 100 gb). Genom teampaddor kan du samla alla paddor du skapar via en smidig listhantering. Du får även möjligheten att styra vilka som kommer åt paddorna genom användarhantering för ditt team.

teampaddor

Om man i Minecraft tycker att stenspaden är för långsam så behöver man inte misströsta, det finns snabbare redskap. En av dessa är guldspaden. Det går fruktansvärt fort att använda en guldspade. Glöm 0.2 sekunder per block, här är det 0.1 sekunder per block som gäller. Med en guldspade i handen är man alltid snabb till handling.

Guldspaden är förstås piratrörelsens motsvarighet till Facebook. Det går blixtrande fort att få ut det man ville säga, alla hinner svara lika blixtrande fort.

Det stora problemet med guldspaden är dock dess hållbarhet, den är i par med diamantspaden i snabbhet men i hållbarhet är den sämst bland alla spadar. Med ynka 33 blocks hållbarhet lämnar den mycket att önska. Samma sak gäller Facebook. Kommentarer från bara några timmar tidigare ligger så långt ner i flödet att det är omöjligt att hitta dem. Om du vill hitta något som skrevs några dagar tidigare är den enda vettiga lösningen att ge upp.

Vill man ha något lika snabbt som guldspaden men som slår allt i hållbarhet så är det en diamantspade som gäller. Med 1562 blocks hållbarhet kommer denna spade finnas med dig långt mycket längre än någon annan spade.

Vad är då piratrörelsens motsvarighet till diamantspaden? Det är en svår fråga. För mig just nu är det Basecamp. Ett projekthanteringssystem som finns till alla plattformar. Det knyter ihop diskussioner, dokument, mail, todo-listor, kalendrar och ens team på ett väldigt effektivt sätt. Likt diamantspaden krävs det lite att få till redskapet, Basecamp kostar 20 dollar i månaden (det erbjuds dock en 60 dagars fri trial).

basecamp

Redskap och verktyg kanske sällan är avgörande för att komma fram till några slutsatser, säg t ex om partiets framtida utveckling. Notera dock, att om ni använder träspadar för att gräva er väg till skattkistan när andra samtidigt använder diamantspadar så kommer ni att lagga efter 😉

För att hjälpa piratrörelsen på traven kommer dock partiet som sen tidigare står för alla träspadar snart lansera fria järnspadar. Denna spade är snabbare och hållbarare än trä- och stenspaden. Den är inte fullt lika snabb som guld- och diamantspaden men den är mycket hållbarare än guldspaden.

Detta är förstås det nya forumet som Webbansvarige Björn Flintberg och hans grupp håller på att jobba fram. Ung Pirat har sen tidigare ett forum på https://ungpirat.se/forum/ som drogs igång innan sommaren och kommer pushas igång ordentligt nu efter valrörelsen.

Partiets tidigare forum gavs en chans men nu har man satsat på ett system som fler utvecklare kan sitta med vilket minskar pressen på en enskild person att hålla systemet fungerande. Det nya forumet kommer bli ett bra redskap för piratrörelsen att använda i arbetet att jobba framåt mot 2018 och dess just nu avlägsna skattkista.

Vilka verktyg använder du för att skapa framtidens piratparti?

För vidare läsning om spadar och vart bilden längst upp kommer ifrån: http://minecraft.gamepedia.com/Shovel