Valsedelsdistribution i Piratpartiet 2014

Detta blev den slutgiltiga täckningen för riksdagsvalsedlarna.

Projektet drevs på det där sättet när man bränner sitt ljus i båda ändarna, men man lyckades täcka nästan alla vallokaler i Sverige på valdagen. Hur gick detta då till? Det ska jag försöka ge mig på att beskriva här.

Förberedelser
8:e Februari: Tidsplanen publiceras
10:e Februari: Utylsning om distriktschefer för valsedelsdistributionen
17:e Februari: Kravspec för valsedelsdistributionsappen färdigskriven
24:e Februari: Distriktschefer börjar utses
17:e Mars: Vi får veta var vallokalerna kommer vara

EU-val
10:e April: Valsedlar levereras
12:e April: Valsedlar börjar spridas till lokalföreningar, valstugor, väljare
12:e April: Distriktschefer bör ha knytit minst två person till sig och därmed bildat ett distriktskontor
23:e April: Vi börjar efterlysa valsedelsjour och vallokalsvärdar
7:e Maj: Förtidsröstningen påbörjas
25:e Maj: Valdag

Riksdagsval
17:e Juli: Ev. distriktschefer som har avgått efter EU-valet ska vara ersatta
31:a Juli: Valsedlar levereras
31:a Juli: Distriktskontoren har full bemanning (5 pers)
1:a Augusti: Utlysning efter kommunansvariga, utläggare och valsedelsjour påbörjas
4:e Augusti: Utskick av riksdagsvalsedlarna påbörjas
4:e Augusti: Valsedlar skickas ut till utlandsröstningslokaler
21:a Augusti: Utlandsröstningen påbörjas
25:e Augusti: Alla kommunansvariga utsedda och valsedlar utskickade.
27:e Augusti: Förtidsröstningen börjar
14:e September: Valdag

Källa: http://valsedlar.piratpartiet.se/tidsplan/valsedelsdistribution/

Så såg den ursprungliga planeringen ut. Johan Karlsson utsågs till Valsedelsgeneral.

Hoppa till den 17 augusti, PLASK14 har just avslutats. Jag och Ung Pirats valamiral David Midhage hade tagit oss tillbaka till kansliet i Uppsala från lägret i Söderköping. Vi höll på och avrundade saker på kansliet när Midhage började pratade med Karlsson. Det visade sig fort att det utskick som gått ut någon vecka tidigare om att hjälpa till med valsedlar inte gett det resultat man förväntat sig.

Detta blev det egentliga startskottet för Ung Pirats delaktighet i Valsedelsdistron. Midhage jobbade i stort sett heltid med detta från det ögonblicket fram till valdagen. Hur arbetet såg ut innan den 17 augusti får någon annan beskriva. Det vi såg var att de distriktschefer som skulle varit på plats redan i slutet av februari inte fanns på plats, inte heller hade man kommit igång med att skicka ut valsedlar till några kommunansvariga.

Från den 13 augusti Fram till och med slutet av den 17 augusti hade 54 personer anmält sig för att vara kommunansvariga, med valdagen över går det att konstatera att över 200 personer anmälde sig att vara kommunansvariga. Uppdraget för dessa var att ta emot valsedlar och få ut dem till de som tagit på sig att dela ut valsedlar till vallokalerna. När den ursprungliga tidsplanen sattes upp var man väl medveten om att det krävdes flera nivåer av ansvariga för att kunna hantera den mängd av människor och vallokaler det gällde. Detta blev huvudfokus den första veckan jag och Midhage engagerade oss i frågan.

Utöver att hitta distriktsansvariga jobbade gruppen med att få ihop system att jobba i tillsammans. Dels gruppen som jobbade med valsedlar och dels alla de som skulle ta emot och dela ut valsedlar. För den första gruppen var det från början en del paddor och lite google docs, där fick jag till en flytt till Basecamp som är ett projekthanteringssystem. Det gick bra i början fram tills dess att arbetet började bli lite mer akut och man återgick till paddor och google docs. För den andra gruppen gjorde man under den första veckan klart majoriteten av det som finns på http://data.piratpartiet.se/valsedelbokning/

De första dagarna råkade Jerry Hjort, Viktor Alakörkkö och Timmy Larsson befinna sig på kansliet i Uppsala för lite diverse UP-saker. De hjälpte till med att dels kontakta de som anmält sig till att bli kommunansvariga samt att jaga rätt på personer där det ännu inte fanns någon som anmält sig.

Man införde kvällsmöten där man gick igenom allt som behövde göras varje dag och hur allt låg till.

Det som följde efter detta är “The Grind”. Jag släppte valsedelsbiten efter första veckan, efter det gjorde jag mindre inlägg och sysslade mest med att få till någon begriplig karta för att få översikt likt kartan längst upp i det här inlägget. Resten av gänget satt hela dagarna med att ringa folk, få dem att acceptera jobbet som ansvarig för x, headhunta personer där det saknades täckning eller folk hoppat av, sakta med säkert tugga igenom hela Sverige. Karlsson postade iväg riksdagsvalsedlar till samtliga ansvariga.

Den gruppen bestod av Johan Karlsson, David Midhage, Annika suikki, Magnus Andersson, Andreas Kettelhoit och Ulf Strömberg. Supportgruppen runt om som fixade diverse saker som behövde lösas var Henrik Brändén, Torbjörn Wester, Jörgen Lindell, och jag själv.

Den slutgiltiga täckningen enligt systemet blev 98,65% Nu blev det lite lägre än så när några fick förhinder, problem med bilar och liknande men en extremt stor del av vallokalerna under valdagen täcktes.

Jag skriver detta inlägg av två anledningar. Det främsta är för att tacka de involverade. Det händer allt för ofta i piratrörelsen att de som jobbar bakom scenen inte får det tack de förtjänar. Så ett extremt stort tack till er!

Ett stort tack även till er som var distriktsansvariga, kommunansvariga, vallokalsansvariga, och alla medlemmar som stod ut med all mail, sms och telefonsamtal!

Den andra anledningen är för att få ner på text något som behöver tas med till nästa valrörelse, nämligen att börja i tid. De ansvariga jobbade nästan ihjäl sig under de sista veckorna och nästintill alla gjorde detta på sin fritid. Vi har i piratrörelsen en förmåga att börja dra i saker i sista minuten. Medlemmar ringde Karlsson på valdagsmorgonen och ville hjälpa till.

Vi behöver förbereda det organisatoriska i förväg och ha en organisation som kan aktivera fler människor så att flera kan göra mindre och ändå uppnå samma mål. Likadant behöver det tekniska vara på plats mycket tidigare så att det kan buggtestas på förhand och så att utvecklarna inte behöver sitta in på nätterna för att få till systemen.

Detta behöver bli ihågkommet till 2018 så att vi kan slippa utsätta ytterligare en grupp för “The Grind” under sista månaden innan valet när de kanske hellre skulle jobbat med andra saker inom valrörelsen.